De aangenaamste methode om naar ons vakantieverblijf te gaan is met het vliegtuig en dan ter plaatse een auto huren. Hier geef ik wat meer informatie betreffende het zoeken en vinden van interessante vluchten aan goeie prijzen en een aantal aandachtspunten.

In mijn ervaring heb je op dit moment 3 maatschappijen met interessante aanbiedingen:

 1. Ryanair  is één van de bekendste lage kosten maatschappijen
  • Bij Ryanair is het aangeraden om zo vroeg mogelijk te boeken, want dat is meestal de goedkoopste methode. Tegenwoordig kan je bijna 1 jaar op voorhand reeds boeken en in die begin periode zijn de prijzen het scherpst.
  • Je kan inschrijven op een Ryanair nieuwbrief waardoor je een mail ontvangt wanneer het nieuwe aanbod online beschikbaar is.
  • Let wel dat de standaardprijzen bij Ryanair enkel de vlucht omvatten inclusief handbagage met een koffer van 55x40x20 (max 10 kg) en een kleine tas van 35x20x20. Voor ruimbagage moet je bijbetalen.
 2. JetairFly  is minder gekend, maar kan op gebied van prijzen goed concurreren met Ryanair.
  • Aanbod van JetairFly komt pas later beschikbaar, waardoor je soms beter af bent van meteen te boeken bij Ryanair.
  • Belangrijk is dat bij hun prijzen altijd één ruimbagage van 15kg per persoon is inbegrepen en een handbagage 55x40x20 (max 6kg).
 3. Brussels Airlines
  • Heeft minder vluchten en is over het algemeen iets duurder, maar soms koopjes te vinden.
  • Vliegt enkel vanuit Zaventem.

De service van de bovenstaande maatschappijen is grotendeels gelijkaardig, dus maak je keuze op basis van de prijs. Let bij de vergelijking op de verschillen in inbegrepen bagage en weet ook dat je gerust kan heenvliegen met Ryanair en terugkomen met Brussels Airlines bijvoorbeeld.

Elk van de bovenstaande maatschappijen biedt verschillende trajecten aan! We bekijken hier wel enkel rechtstreekse vluchten natuurlijk.

 • Voor vertrek heb je keuze uit verschillende luchthavens:
  1. Zaventem: Alle bovenstaande maatschappijen vliegen rechtstreeks van hieruit naar Alicante (en Murcia) en de luchthaven is bereikbaar met de trein.
  2. Charleroi: Groot aanbod vluchten van Ryanair en JetairFly. Makkelijk bereikbaar met de auto of eventueel met de busservive.
  3. Oostende / Luik / Deurne: JetairFly heeft van hieruit een beperkt aanbod in vluchten naar Alicante.
  4. Buurlanden: Je kan natuurlijk ook altijd overwegen om via Eindhoven, Dusseldorf, Rijsel,… te vliegen.
 • Als bestemming kan je kiezen uit 2 luchthavens (een derde is nog in aanbouw):
  1. Alicante: Dit is de belangrijkste met een enorm aanbod in vluchten (verschillende per dag) en op ongeveer 45min rijden van ons huis.
  2. Murcia: Deze luchthaven is op slechts 30min rijden van ons huis, maar het aanbod in vluchten is veel lager en ook meestal duurder.

Mijn ervaring leert dat je best een vergelijking maakt tussen Ryanair en Jetairfly en vliegt vanuit Zaventem of Charleroi om een ruim aanbod te hebben.

Als je van thuis met de auto vertrekt naar de luchthaven heb je ruime keuze aan parkeermogelijkheden:

 • Zaventem
  • De parking van de luchthaven zelf met verschillende opties.
  • Quick Parking is op een paar km van de luchthaven waar je goedkoop en bewaakt kan parkeren. Je wordt met een shuttlebus vervoerd naar de luchthaven en terug.
 • Charleroi
  • De parking van de luchthaven zelf is een aanrader en ik heb goeie ervaringen met de lock parking daar!
  • Er is ook een Quick Parking daar, maar ik heb er persoonlijk nog geen ervaring mee.

Het gebeurt regelmatig dat je vlucht vroeg vertrekt en dan is het soms interessant voor een Park, Sleep & Fly arragement te verkiezen in Brussel of Charleroi. Je gaat dan de dag op voorhand slapen in het hotel, ze voeren je naar de luchthaven en komen je halen terwijl je auto daar op de parking kan blijven staan. In veel gevallen is de kostprijs hiervan slechts een klein beetje hoger dan de prijs die anders betaald voor de parking.